Energetska učinkovitost

Štednja energije

Suvremeni trendovi nameću sve veću brigu o potrošnji energije u stambenim i poslovnim zgradama. Stoga danas susrećemo u građevinarstvu i pojam: ENERGETSKA UČINKOVITOST. Riječ je o učinkovitoj i racionalnoj upotrebi energije u svim područjima ljudskog djelovanja, od stanovanja do poslovnih aktivnosti. ENERGETSKA UČINKOVITOST je odnos između ostvarenog korisnog učinka i energije potrošene za ostvarenje tog učinka. U praksi energetska učinkovitost znači upotrebu manje količine energije za grijanje i hlađenje prostora, ventilaciju, rasvjetu te pripremu tople vode, uz nesmanjenu razinu udobnosti odnosno osjećaja ugode u prostoru.

Planiranjem do ušteda

Prilikom gradnje ili preuređivanja stambenog ili poslovnog prostora, moguće je kvalitetnim uvidom u stanje i planiranjem odgovarajućih građevinskih zahvata, postići energetski učinkovitiji prostor. Stoga je uvijek dobro obratiti se za savjet ili stručno mišljenje, te razmotriti moguća rješenja, kako bi kasnije troškovi energije grijanja i hlađenja prostora, te ventilacije, rasvjete i pripreme tople vode bili što niži.

Pasivna kuća = minimalni troškovi energije

Razmišljate li o gradnji takozvane “Pasivne kuće”? Trebate li stručno mišljenje o tome? Obratite nam se s povjerenjem. ivan.kucas@gmail.com
© Sva prava autora su zadržana 2014.
Naslovnica Energetski certifikat Cijena Energetska učinkovitost O nama Kontakt
izrada energetskih certifikata i savjetovanje
2vi INŽENJERING Energetska učinkovitost